zondag 17 maart 2013

De presentaties.

Hallo iedereen,

Vrijdag heeft iedereen van ons keuzetraject zijn presentatie gedaan. Hieronder vind de kort weer hoe ik de presentaties vond.

Berdien:
Haar powerpoint was goed ondersteunt door filmpjes en foto's van de kleuters. Dit maakten het aangenaam om naar te kijken. Ze heeft ook verschillende activiteiten uitgelegd en ondersteund met foto's.
Ook had ze het gezelschapspel Kletsschhjj mee. Volgens het filmpje dat ze toonde leek dit een fijn spelletje.
Berdien gebruikten ook veel verschillende materialen. Dit was zeer interessant.


Evelien:
Had een enorm leuke motivatie voor de kleuters. Namelijk muziekkabouter Jupp. De kleuters moesten hem helpen om alle geluiden terug te vinden aangezien deze verdwenen waren door een enorme donderslag. Hier werkten ze dan rond met de kleuters. Ook haar activiteit: geluiden zetten bij een tekening vond ik zeer leuk. De kleuters mochten zelf een geluid maken dat ze passend vonden bij hun tekening.
Ook werkten zij met een powerpoint die goed ondersteund was met foto's.

Tine:
Had verschillende leuke activiteiten. Ook had ze een fotomuur gemaakt met de foto's van de 'fotograaf van de dag.' Deze fotomuur mocht 1 kleuter meenemen naar huis aangezien zij na de paasvakantie in een andere school zit. Dit vond ik een super leuke souvenier. Tine had ook een leervraag opgesteld in functie van haar Bacherlorproef. Dit was slim gezien van haar. Tine werkten ook met een powerpoint.


Sam:
Ook hij werkten met een powerpoint. Wat mij enorm aansprak was dat hij de verschillende dozen zelf maakten met de kleuters. Dit was 1 van zijn activiteiten. Ik merkten op dat hij heel technisch aan de slag is gegaan met de kleuters: geluiden via een programma omvormen,.... Deze activiteiten leken mij ook zeer leuk om te doen met de kleuters. Sam had ook een quiz en enkele andere spelletjes in zijn powerpoint gestoken. Dit maakten het aangenaam om naar zijn presentatie te luisteren. Onze ploeg was gewonnen met de quiz jeej!

Lize:
Had haar presentatie uitgewerkt met een weekoverzicht. Zo konden we goed zien wat ze wanneer had gedaan en hoe dit allemaal verlopen is. De activiteiten met de overhead projecten vond ik zeer leuk. Ook zij had een powerpoint gemaakt en ondersteunt met foto's en filmpjes.

Daisy:
Had ook in haar powerpoint een mooi overzicht van haar activiteiten. Ze had haar powerpoint ook goed ondersteund met foto's en filmpjes.
Ook zij had leuke activiteiten. Daisy werkten met 2 verschillende leeftijden. Waardoor ze zowel experimenteeractiviteiten aanbood voor de jongste als echte verdiepende activiteiten voor de oudere kleuters.

Dominique:
Besloot ook om met een powerpoint haar presentatie te doen. Voor ieder onderdeel van haar stage had ze samen met Yana( aangezien ze in dezelfde school stonden en in de parrallelklas stonden) leuke namen gevonden. Namelijk Vlieg voor de camera enzo. Dominique had haar presentatie goed ondersteund met filmpjes. Hierdoor maakten we echt alles mee in haar klas.

Rosalie:
De presentatie van Rosalie was heel grappig en plezant om naar te luisteren. Vol vuur en enthousiasme vertelde ze over haar presentatie. Ook zij had haar presentatie ondersteund met leuke filmpjes. Zij is ook vaak opstap gegaan met haar kleuters. Zoals naar de kruidtuin om naar de vogels te luisteren. Maar uiteindelijk was het luisteren naar de werkmannen die de bomen gingen snoeien.
Rosalie was enthousiast en heeft iedereen terug wakker gemaakt met haar presentatie.

Yana:
Liep samen met Dominique stage in dezelfde school. Ook zij heeft haar presentatie gedaan met een powerpoint. Om haar stage te ondersteunen had ze zelf getekende personages zoals een toon de microfoon enzo. Zij verwoorden ook heel leuk de opdrachten voor de kleuters. Zoals we gaan ons potlood laten dansen op de muziek. Zo bracht ze een geluid tekenen aan. Persoonlijk vond ik dit een leuke manier.


Mijn presentatie:
In het begin was ik zeer zenuwachtig. Maar uiteindelijk is het over gegaan. Typisch mij natuurlijk. Ik was de enige zonder een powerpoint in het begin was ik hierdoor onzeker maar mijn presentatie verliep vlot.
Persoonlijk vond ik dat mijn presentatie volledig was. Misschien had ik nog meer activiteiten kunnen uitleggen maar dan kwam ik niet toe met mijn timing. Dus over het algemeen vind ik dat het goed is gegaan.


donderdag 14 maart 2013

De presentatie.

Hallo allemaal,

Morgen heb ik mijn presentatie over mijn stage.
Omdat ik dit op een creatieve manier wilden doen heb ik van alles gemaakt.
Kijk maar.


Ik ben er volledig klaar voor om morgen mijn super leuke stage voor te leggen.

groetjes


Hoeveel tijd heb ik aan alles besteed?

Hieronder vind u mijn logboek.
Hierin ziet u hoeveel uur ik in het totaal aan deze stage heb gewerkt.


Volledige lesvoorbereiding week 2

Dit zijn de lesvoorbereidingen van de tweede week.
Geluid en beeld samen.

  















De volledige lesvoorbereidingen week 1

Hier vinden jullie de volledige lesvoorbereidingen.
Weeral post ik deze opnieuw aangezien ik deze tijdens mijn stage heb aangepast.
Week 1 geluid:




























Het volbrachte weekschema

Aangezien ik tijdens mijn stage het één en ander heb aangepast aan mijn weekschema. Besloot ik om mijn definitief weekschema er nog eens op te zetten. Dit weekschema heb ik toegepast tijdens mijn stage.





















woensdag 13 maart 2013

De leervragen.

De eerste week had ik als leervraag opgesteld:
' Hoe gaan kleuters om met geluid en geluid maken.'

In het begin was geluid een heel abstract begrip voor de kleuters. Ze begrijpen niet goed wat dit juist was. Door heb ik ze de eerste dag vooral laten experimenteren en de hoek laten ontdekken.
Naar mate mijn stage vorderde merkten ik op dat de kleuters zich bewust werden van geluid.
Ze kwam dan spontaan naar mij :
' Juf dit maakt geluid, luister.'
Ik vond het ook belangrijk dat de kleuters wisten met wat ze geluid horen. Daarom had ik geluidstrechters gemaakt. Zo werd de aandacht naar hun oren gevestigd. De eerste dag werden de geluidskokers niet gebruikt maar nadien merkten ze op dat dit het geluid versterkten. Ze gingen hiermee dan meer aan de slag. De kleuters werden ook steeds inventiever om geluid te maken. Ze maakten overal en op elk moment van de dag geluid.
Deze geluiden vonden de kleuters:
- onze velcro van  onze mutsen maakt geluid.
- de ' plakkers' van onze schoenen maken ook geluid.
- 2 blokjes tegen elkaar kloppen.
- met een mes snijden op een doos.
- houten blokken laten vallen.
-...

Besluit:
Voor 3 jarige is geluid een heel abstract begrip. Maar als je er een tijdje intensief mee bezig bent dan beseffen de kleuters dit goed. De kleuters waren heel geïnteresseerd in de hoek en werkten hier altijd betrokken in. Dit merkten ook mijn mentoren op.
De kleuters vonden geluiden ontdekken en ermee werken super leuk. Voor hen was het een leerrijke ervaringen en sluiten dit goed aan bij hun leeftijd. Aangezien ze op deze leeftijd vooral willen experimenteren en ontdekken. Ik merkten wel op dat de kleuters in het begin veel impulsen en begeleiding nodig hadden. Dit was vooral voor mij intensief maar je kreeg er veel voor terug.

De tweede week werken ik rond beeld en geluid.
mijn leervraag was hierbij:
Hoe expressief zijn kleuters met beeld en geluid?

Tijdens de tweede week betrok ik er beeld bij. Ik merkten op dat de kleuters beeld en geluid amper loskoppelen van elkaar en dat beeld een enorme ondersteuning was voor hen.
Dankzij het gebruik van beelden beseften zij ook beter wat geluid is.
De kleuters konden al heel goed omgaan met beelden. Foto's nemen, foto's nadoen, geluiden maken de bij foto's passen. Dit alles konden zij goed.
Als eind activiteit wilden ik graag geluiden onder een prentenboek zetten. Maar jammer genoeg was dit voor hen te moeilijk. Ook geluid omzetten in beelden was te moeilijk voor hen.
De kleuters wisten niet goed hoe ze hieraan konden beginnen ondanks mijn voorbeelden en impulsen. Ik merkten op dat deze stap te hoog gegrepen was voor hen.
Daarom besloot ik om ook de tweede week vooral de experimenteren en zo tot gerichte activiteiten te komen.
Voor vele van de kleuters was dit een eerste kennismaking met deze nieuwe wereld. Daarom besef ik wel dat bepaalde activiteiten te moeilijke waren.
Maar toch heb ik de kleuters veel kunnen bijbrengen.
Zo hebben ze nu in de klas tuxpaint en kunnen ze kleuren op de computer. Deze activiteit had veel succes.

Besluit:

Kleuters gaan nog niet zo expressief aan de klas met beeld en geluid. Ze gaan vooral nog experimenteren en blijven vaak bij de basis. Sommige kleuters waren al expressiever dan andere. Dit is normaal. Geluiden maken dat een prent pasten lukten steeds beter. Het geluidsvierkant was dan ook een leuke activiteit. Maar ik merkten op dat er veel papegaaien in de klas zaten. Zo maakten ze allemaal hetzelfde geluid. Dit is normaal op hun leeftijd.
Ik kan besluiten dat de kleuters expressief waren met geluid maar minder met het beeld.
En de combinatie hiervan was te moeilijk. Naar het einde van de stage waren ze heel expressief met het fototoestel. Door de brillen voor de lens te houden kregen we enkele leuke resultaten.



Algemeen besluit audiovisueel werken met 3 jarigen.

De audiovisuele wereld is een nieuwe wereld voor deze kleuters. Zelf hebben sommige hier al ervaringen mee. Maar voor de meeste kleuters is dit de eerste stap in deze nieuwe wereld. Er zijn zoveel materialen waarmee ze opeens in contact komen zoals:
- dictafoontjes
- geluidskokers,
- fototoestellen,
- geluiden,
- werken op de computer
- hoofdtelefoons
- ....

Daarom hebben zij vooral tijd nodig om hiermee in contact te komen en dit te leren kennen. Door telkens een paar nieuwe materialen toe te voegen leerden de kleuters alles kennen.

Ik heb dit aangepakt door een nieuwe hoek in de klas in te brengen. Namelijk de audiovisuele hoek. De eerste dag konden de kleuters een kijkje nemen wat er zoal in de hoek te vinden was. De tweede dag hebben we dan geluiden gemaakt met materialen die ik in een koffer had gestoken. De derde dag was er nog ene koffer bijgekomen met allerlei dozen in die geluid maakten ( een doos met knopen, een doos met een cd als hiermee schud maakt dit geluid.) Om deze hoek aantrekkelijk te maken had ik ook twee handpoppen meegebracht. Deze woonden in onze nieuwe hoek en leerden samen met de kleuters een nieuwe wereld kennen. Dit was enorm aantrekkelijk voor de kleuters. Zo leerden de kleuters de hoek beter kennen en vonden ze meer en meer nieuwe materialen in de hoek zonder dat ze overladen werden met impulsen.

Als kleuterjuf zou ik dit zeker aanbieden aangezien het duidelijk in hun leefwereld voorkomt. De kleuters zijn hier heel nieuwsgierig naar en ontdekken graag de verschillende mogelijkheden.
Dankzij deze materialen kan je enkele leuke nieuwe activiteiten in de klas inbrengen. Zoals de fotograaf van de dag. Vele juffen durven kleuters zelf geen fototoestel in handen te geven. Maar doe dit zeker. Dit is zeker en vast de moeite waard. Door bepaalde regels op te stellen zoals: je moet het armbandje aandoen als je foto's neemt en wees er voorzichtig mee. Zijn er geen ongelukken gebeurd. Het fototoestel is zelfs nooit gevallen. Ik vond het zeer interessant om te kijken hoe zij hun wereld bekijken.


Ik ben zeer blij dat ik deze stage als keuzetraject heb gekozen. Ik heb hierdoor enorm veel bijgeleerd over nieuwe activiteiten en over de audiovisuele wereld.





Reflectie 10de stagedag.

Vandaag was het een bijzonder dag.
Juf Elien was jarig!
Natuurlijk had juf Elien een taart gebakken voor de kleuters. Hierdoor kon de fotograaf van de dag weer foto's nemen.
Maar niet van de taart. Er werden foto's getrokken van alle kleuters die aanwezig waren.
Dit waren er maar 13 van de 23 vanwege het slechte weer.





    Nadien Hebben we van allemaal samen een foto genomen. Met juf Elien op de verjaardagsstoel.

Na de speeltijd konden de kleuters naar alle foto's kijken die zij gemaakt hadden. Dit gebeurden via een digitale fotokader. De kleuters vonden het geweldig om alle foto's te zien. Ze herkende elkaar en wisten wat ze aan het doen waren.
Met maximum 3 kleuters konden ze kijken naar de foto's.

Na de laatste speeltijd hebben we dit in klasverband nog eens gedaan. Juf Elien hield toen de fotokader vast en liet de foto's afspelen. Af en toe stelden ik toen een vraag. Hierop konden de kleuters goed antwoorden. Dit was een soort terugblik op de volledige stage.
Ik merkten op dat vooral de levende tekening in de smaak viel. Hierbij zeiden ze meteen: 'de tekening maken!'. Ook de foto's van Sam en Lisa de poppen in de hoek. Vonden ze super. Sam en Lisa waren dan ook heel populair bij de kleuters.

Ik ga deze lieve kapoentjes toch missen hoor.
Het was een super leuke en plezante stage.
Dankje wel Juf Ingrid zonder bril en juf Ingrid met bril voor de super begeleiding.

Groetjes




Reflectie 9de stagedag.

Maandag zijn we begonnen aan de laatste twee dagen stage.
De kleuters hebben kennis gemaakt met de audiovisuele wereld en kunnen hier nu ook mee aan de slag gaan.
Normaal ging ik vanaf vandaag geluiden onder een prentenboek zetten. Maar dit is volgens mij en mijn mentor te moeilijk voor hen.

Daarom hebben we vandaag houdingen op foto's nagedaan.
Deze foto's stonden op mijn tablet zo leerden de kleuters dit ook kennen.
Enkele kleuters kenden dit al van hun mama en papa.

Deze activiteit was zeer geslaagd. De kleuters vonden de 'mini computer.' (Zoals zij de tablet noemde) super leuk. In het begin heb ik de tablet vast gehouden en moesten zij de bewegingen en houdingen van op de foto's nadoen.
Maar nadien heb ik de tablet op de bank gezet en met hen de afspraak gemaakt dat deze op de bank moest blijven staan. Hier hebben ze zich heel goed aangehouden.
Ik merkten op dat de kleuters zelf naar de volgende foto konden gaan door te vegen op het scherm.
Voor sommige kleuters was dit nog moeilijk. Maar andere konden dit al vlot.

Hier onder zie je de foto's van de houdingen.


 
                             


 
 

  


 
De kleuters vonden het super leuk.
Ik had 12 afbeeldingen voorzien maar ze wilden er nog meer. Deze activiteit was zeer populair.

Tot morgen.