woensdag 13 maart 2013

De leervragen.

De eerste week had ik als leervraag opgesteld:
' Hoe gaan kleuters om met geluid en geluid maken.'

In het begin was geluid een heel abstract begrip voor de kleuters. Ze begrijpen niet goed wat dit juist was. Door heb ik ze de eerste dag vooral laten experimenteren en de hoek laten ontdekken.
Naar mate mijn stage vorderde merkten ik op dat de kleuters zich bewust werden van geluid.
Ze kwam dan spontaan naar mij :
' Juf dit maakt geluid, luister.'
Ik vond het ook belangrijk dat de kleuters wisten met wat ze geluid horen. Daarom had ik geluidstrechters gemaakt. Zo werd de aandacht naar hun oren gevestigd. De eerste dag werden de geluidskokers niet gebruikt maar nadien merkten ze op dat dit het geluid versterkten. Ze gingen hiermee dan meer aan de slag. De kleuters werden ook steeds inventiever om geluid te maken. Ze maakten overal en op elk moment van de dag geluid.
Deze geluiden vonden de kleuters:
- onze velcro van  onze mutsen maakt geluid.
- de ' plakkers' van onze schoenen maken ook geluid.
- 2 blokjes tegen elkaar kloppen.
- met een mes snijden op een doos.
- houten blokken laten vallen.
-...

Besluit:
Voor 3 jarige is geluid een heel abstract begrip. Maar als je er een tijdje intensief mee bezig bent dan beseffen de kleuters dit goed. De kleuters waren heel geïnteresseerd in de hoek en werkten hier altijd betrokken in. Dit merkten ook mijn mentoren op.
De kleuters vonden geluiden ontdekken en ermee werken super leuk. Voor hen was het een leerrijke ervaringen en sluiten dit goed aan bij hun leeftijd. Aangezien ze op deze leeftijd vooral willen experimenteren en ontdekken. Ik merkten wel op dat de kleuters in het begin veel impulsen en begeleiding nodig hadden. Dit was vooral voor mij intensief maar je kreeg er veel voor terug.

De tweede week werken ik rond beeld en geluid.
mijn leervraag was hierbij:
Hoe expressief zijn kleuters met beeld en geluid?

Tijdens de tweede week betrok ik er beeld bij. Ik merkten op dat de kleuters beeld en geluid amper loskoppelen van elkaar en dat beeld een enorme ondersteuning was voor hen.
Dankzij het gebruik van beelden beseften zij ook beter wat geluid is.
De kleuters konden al heel goed omgaan met beelden. Foto's nemen, foto's nadoen, geluiden maken de bij foto's passen. Dit alles konden zij goed.
Als eind activiteit wilden ik graag geluiden onder een prentenboek zetten. Maar jammer genoeg was dit voor hen te moeilijk. Ook geluid omzetten in beelden was te moeilijk voor hen.
De kleuters wisten niet goed hoe ze hieraan konden beginnen ondanks mijn voorbeelden en impulsen. Ik merkten op dat deze stap te hoog gegrepen was voor hen.
Daarom besloot ik om ook de tweede week vooral de experimenteren en zo tot gerichte activiteiten te komen.
Voor vele van de kleuters was dit een eerste kennismaking met deze nieuwe wereld. Daarom besef ik wel dat bepaalde activiteiten te moeilijke waren.
Maar toch heb ik de kleuters veel kunnen bijbrengen.
Zo hebben ze nu in de klas tuxpaint en kunnen ze kleuren op de computer. Deze activiteit had veel succes.

Besluit:

Kleuters gaan nog niet zo expressief aan de klas met beeld en geluid. Ze gaan vooral nog experimenteren en blijven vaak bij de basis. Sommige kleuters waren al expressiever dan andere. Dit is normaal. Geluiden maken dat een prent pasten lukten steeds beter. Het geluidsvierkant was dan ook een leuke activiteit. Maar ik merkten op dat er veel papegaaien in de klas zaten. Zo maakten ze allemaal hetzelfde geluid. Dit is normaal op hun leeftijd.
Ik kan besluiten dat de kleuters expressief waren met geluid maar minder met het beeld.
En de combinatie hiervan was te moeilijk. Naar het einde van de stage waren ze heel expressief met het fototoestel. Door de brillen voor de lens te houden kregen we enkele leuke resultaten.



Algemeen besluit audiovisueel werken met 3 jarigen.

De audiovisuele wereld is een nieuwe wereld voor deze kleuters. Zelf hebben sommige hier al ervaringen mee. Maar voor de meeste kleuters is dit de eerste stap in deze nieuwe wereld. Er zijn zoveel materialen waarmee ze opeens in contact komen zoals:
- dictafoontjes
- geluidskokers,
- fototoestellen,
- geluiden,
- werken op de computer
- hoofdtelefoons
- ....

Daarom hebben zij vooral tijd nodig om hiermee in contact te komen en dit te leren kennen. Door telkens een paar nieuwe materialen toe te voegen leerden de kleuters alles kennen.

Ik heb dit aangepakt door een nieuwe hoek in de klas in te brengen. Namelijk de audiovisuele hoek. De eerste dag konden de kleuters een kijkje nemen wat er zoal in de hoek te vinden was. De tweede dag hebben we dan geluiden gemaakt met materialen die ik in een koffer had gestoken. De derde dag was er nog ene koffer bijgekomen met allerlei dozen in die geluid maakten ( een doos met knopen, een doos met een cd als hiermee schud maakt dit geluid.) Om deze hoek aantrekkelijk te maken had ik ook twee handpoppen meegebracht. Deze woonden in onze nieuwe hoek en leerden samen met de kleuters een nieuwe wereld kennen. Dit was enorm aantrekkelijk voor de kleuters. Zo leerden de kleuters de hoek beter kennen en vonden ze meer en meer nieuwe materialen in de hoek zonder dat ze overladen werden met impulsen.

Als kleuterjuf zou ik dit zeker aanbieden aangezien het duidelijk in hun leefwereld voorkomt. De kleuters zijn hier heel nieuwsgierig naar en ontdekken graag de verschillende mogelijkheden.
Dankzij deze materialen kan je enkele leuke nieuwe activiteiten in de klas inbrengen. Zoals de fotograaf van de dag. Vele juffen durven kleuters zelf geen fototoestel in handen te geven. Maar doe dit zeker. Dit is zeker en vast de moeite waard. Door bepaalde regels op te stellen zoals: je moet het armbandje aandoen als je foto's neemt en wees er voorzichtig mee. Zijn er geen ongelukken gebeurd. Het fototoestel is zelfs nooit gevallen. Ik vond het zeer interessant om te kijken hoe zij hun wereld bekijken.


Ik ben zeer blij dat ik deze stage als keuzetraject heb gekozen. Ik heb hierdoor enorm veel bijgeleerd over nieuwe activiteiten en over de audiovisuele wereld.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten