Geluid of beeld?
Momenteel is mijn kennis over audiovisueel werken nog niet uitgebreid genoeg om al een keuze te kunnen maken. Daar heb ik besloten om eerst nog op zoek te gaan naar verschillende bronnen.
Hopelijk vind ik uit deze bronnen nog leuke ideeën voor activiteiten en kan ik zo de richting kiezen die ik uit wil gaan.
http://kidscam.be/
- Deze site sprak mij meteen wel aan. Bij kidscam werken ze samen met kinderen aan een
animatiefilm. Op hun site staan leuke voorbeelden. Bij de oudste kleuters lijkt mij dit een heel leuke activiteit. Je kan dit ook maken door verschillende foto's van bepaalde prenten te nemen. Door hier telkens iets op te veranderen en de foto's achter elkaar te zetten ontstaat er een film. Bij de jongste kleuters kan je dit ook doen maar dan een heel simpele versie.
http://www.sintamandusmeulebeke.be/animations/aniandmate.htm
- Op deze site vind je informatie over het maken van
animatiefilmpje. Maar op een andere manier. Zo merk je dat je eigenlijk van alles een filmpje kan maken. Op deze site werken ze met vaste personages namelijk een tweeling. @ni en m@te. Zij beleven allerlei avonturen die de kleuters uitvinden.
-
Creëeren van een digilab: dit is een plaats waar de kleuters kunnen experimenteren met de materialen die aanwezig zijn. Je kan deze hoek leuk aankleden met oude toetsenborden, Cd's tegen de muur kleven, oude camera's. Dit lokt meteen al hun aandacht waardoor ze snel op onderzoek zullen gaan in de hoek.
-
Een ander einde op het verhaal maken via stopmotion: via stopmotion een manier waarbij je foto's neemt en deze achter elkaar zet. Hierbij kan je natuurlijk ook geluid bijvoegen. Door op deze manier je week af te sluiten zullen de kleuters hierbij sterker betrokken worden. Je zal merken hoe trots de kleuters op hun filmpje zullen zijn.

-
experimenteren met Vtech camera. Dit is een zeer leuk item om in de audiovisuele hoek te leggen. Dit materiaal is zeer uitnodigend en het is speciaal ontworpen voor kleuters. Het leuke aan deze camera is dat kleuters via het toestel animatie's op de foto's kunnen zetten.
-
Fotozoektocht: Dit kennen de meesten onder jullie wel al. Het leuke is als je vanuit verschillende posities foto trekt. Kikker perspectief, vogel persepectief,... Zo zullen de kleuters voorwerpen ook bekijken vanuit verschillende perspectieven.
- Lichtgrafitti: hiervoor heb je verschillende kleuren van lichtjes nodig en een fototoestel. Door met de lichtjes een beweging te maken en je sluitertijd van je camera op 30 seconden is te stellen. Zal er een leuk effect ontstaan op de foto's.
-
Skypen in de klas: Dit is heel leuk als je met een andere klas kan skypen. De kleuters ontdekken dat ze ook foto's kunnen nemen op skype. Maar dat ze zonder dat ze bij elkaar zijn, elkaar zien en kunnen praten met elkaar.
De voorgaande activiteiten heb ik uit deze bron gehaald.
http://doks.katho.be/do/files/FiSe8a8182f030793f8f01307965172f0071/eindwerk%20DIGILAB.pdf;jsessionid=3A90FD502C56302A3FE78FBB203A7CBE?recordId=SKAT8a8182f030793f8f01307965172f0070
- Een
geluidenquiz: hierbij nemen verschillende kleuters geluiden op. Nadien worden deze afgespeeld en de kleuters moeten raden van waar het geluid komt.
-
Geluidenmemory: hierbij moeten de kleuters de 2 bijhorende geluiden bij elkaar zoeken. Dit is aantrekkelijk voor de kleuters maar hiervoor moet het wel stil zijn in het lokaal.
-
geluid uitbeelden uit klei: de kleuters krijgen een stuk klei en een hoofdtelefoon. Ze luisteren naar een geluid en moeten proberen om dit uit te beelden met klei. Hiervoor moet je de kleuters eerst weer laten experimenteren;
-
Tekening maken van de school met bijpassende geluiden: De kleuters maken op de computer een tekening. Nadien gaan de kleuters geluiden opnemen in de school die zij toepasselijk vinden voor hun school. Deze kan je via een link dan laten afspelen. Je kan dit ook met andere thema's doen.
-
Filmpjes maken over groeiende tekening: Hierbij nemen de kleuters telkens een foto van hun tekening. Iedere foto komt er iets bij op.
-
Kijkkoffer: Hierin zitten allelei voorwerpen waarmee ze met een nieuwe blik naar de wereld kunnen kijken.
-
Houdingen op foto's imiteren en hiervan foto's maken.
-
Werken met tuxpaint op de computer. Inkleuren, foto's bewerken,...
-
Geluidentocht: hierbij neemt de juf tijdens de schooluren geluiden op van in de school. De kleuters moeten hiernaar luisteren en zo de juiste weg vinden door de school naar een nieuw item voor in onze audiovisuele hoek.
-
Geluidenkoffer: een koffer met allerlei voorwerpen in die geluiden kunnen maken. Maar ook met cd's waarop geluiden staan.
-
Babbelbox: Hierbij mogen de kleuters in een bepaalde hoek kom babbel over iets, een onderwerp of gewoon over iets dat ze kwijt willen, dit kan je dan eventueel opnemen of filmen en nadien gebruiken om een gesprek te starten.
-
Geluiden maken voor onder een prentenboek te plaatsen.
-
Geluidenmemory
- Geluidenvierkant. de kleuters produceren passende geluiden met hun lichaam en de voorwerpe in de klas
Ook uit deze blogs heb ik inspiratie gehaald:
Blog 1
Blog 2
Blog 3
Blog 4
Blog 5
Blog 6
Blog 7
Natuurlijk heb ik ook interessant ideeën opgedaan op deze site.
http://www.aifoon.org/
De afbeeldingen komen van Google.