vrijdag 15 februari 2013

Ideetjes ontstaan tijdens de vormingsdagen.

Na deze twee intensieve vormingsdagen heb ik natuurlijk al veel input gekregen over mogelijk activiteiten.Omdat deze zeker en vast nuttig zullen zijn voor mijn stage vinden jullie ze hieronder.

- Geluid maken met voorwerpen: iedere kleuter moet een voorwerp in de klas zoeken waarmee hij of zij een geluid kan maken. Hierbij mogen ze geen voorwerp kiezen dat al een melodie heeft of dat muziek maakt. Het voorwerp mag ook geen stemmen bevatten. Het is belangrijk dat je eerst je kleuters laat experimenteren met deze voorwerpen. Zo kunnen ze ontdekken welke geluiden het allemaal kan maken.
Nadien kan elk geluid apart opgenomen worden. Als je alle geluiden hebt opgenomen kan je deze afspelen en moeten ze verwoorden waaraan ze denken als ze dit horen.
De tweede opdracht is dat de kleuters het juiste geluid bij het juiste voorwerp zetten.

- Blinde wandeling: Hierbij laat je de kleuters duo's vormen. Laat de kleuters dit zelf doen. Zo kiezen ze iemand die je vertrouwd. Nadien is er 1 iemand de leider en de andere kleuter de volger. Eventueel kan je je kleuters dit zelf laten kiezen of verdeel jij de rollen. De volger zal geblinddoekt worden en krijgt een hoofdtelefoon op, deze is verbonden met een geluidsrecorder die de leider vast heeft. Het is de bedoeling dat de leider de volger leidt doorheen de school. Onderweg luistert de volger naar de geluiden en moet hij nadien proberen te zeggen waar ze zijn geweest in de school.

- Geluiden omzetten in een tekening: Dit is eigenlijk een volger op de eerste oefening. Maar je kan deze ook apart geven. De kleuters moeten eerst goed luisteren naar het geluid. Liefst enkele keren. Nadien moeten ze dit geluid proberen te tekenen. Je zal merken dat iedere kleuter dit andere weergeeft. Dit is een hele leuke en aantrekkelijke activiteit voor kleuters van alle leeftijden. Mij lijkt het wel het beste om dit in kleine groepjes te doen. Zo kan je gerichter begeleiden.

- Geluiden zetten onder een filmfragment: Eerst toon je aan de kleuters een filmfragment zonder geluid. Nadien bespreek je met de kleuters wat je allemaal gezien hebt. Wie kwam er allemaal in voor? Wat deden ze? Wat gebeurden er toen? Nadien mogen de kleuters proberen er geluiden onder te zetten. Maar ze mogen deze geluiden niet maken met hun stem of met instrumenten. Ze mogen geluiden maken met allerlei voorwerpen vanuit de klas. Hierdoor zullen ze opzoek gaan in de klas naar leuke voorwerpen. Deze kan je nadien opnemen met een geluidsrecorder en via een programma op je computer bv: Sony Vegas of Reaper kan je deze gemakkelijk onder een filmpje zetten.
Een leuke afsluiter is als je de andere kleuters laat kijken naar het filmpje en laat verwoorden wat ze ervan vinden. Natuurlijk kan je deze activiteit over verschillende dagen splitsen.

- Nabootsen van de Regen: Als impressie kan je de kleuters met hun ogen dicht naar een geluidsfragment laten luisteren van een regenbui. Nadien kan je vragen aan de kleuters of zij dit ook kunnen? Ook hierbij is het belangrijk dat je de kleuters laat experimenteren met hun eigen lichaam, hoe kunnen ze hiermee geluiden maken die lijken op de regen. Maar laat ze ook experimenteren met voorwerpen. Ook hierbij bied je geen muziekinstrumenten aan. Als de kleuters hun geluid hebben gevonden kan je ze allemaal bij elkaar zetten en afspreken dat de regen eerst stil begint en dan steeds luider en luider. Spreek met de kleuters hiervoor een duidelijk teken af. Dit neem je dan op met de geluidsrecorder. Nadien kan je dit afspelen en bespreken wat ze nog kunnen doen, of wat ze beter kunnen doen.

- Van partituur naar muziek: Bij deze oefening geef je de kleuters een partituur. Geen echte muziekpartituur maar eigenlijk een tekening met verschillenden tekenvormen: streepjes, cirkels, stippen, lijnen,.... Het is de bedoeling dat de kleuters dit proberen om te zetten in muziek. Deze activiteit heeft wel veel begeleiding nodig denk ik. Maar als BA lijkt het mij een realistische activiteit. Geef de partituur in zijn geheel maar ook in delen. Zo is het ook duidelijker voor de kleuters.

- Verhaal vermusiceren:  Hierbij moeten de kleuters een bijpassend geluid kiezen bij een personage of een gebeurtenis in het verhaal. Hiervan kan je eerst een soort schema maken, waarin je noteert: bij wat je geluid gaat maken, met wat je dan geluid gaat maken, hoe dit geluid klinkt. Hierbij ga je terug de muziek neerschrijven op papier. Als je alles hebt genoteerd. Kan je het verhaal nog eens vertellen waarbij de geluiden op het juiste moment erbij komen. Dit is een hele leuke activiteit zeker een aanrader. Dit is wel voor bij de oudere kleuters.

- Het geluid van de dag: 1 kleuter krijgt de taak op de geluidsopnemer van de dag te zijn. Deze krijgt de geluidsrecorder en mag gedurende de hele dag leuke geluiden opnemen. Op het einde van de dag mag hij zijn lievelingsgeluid kiezen. Dit laten ze horen aan de andere kleuters en zij moeten raden van waar het geluid is.




Zo dit zijn momenteel de activiteiten die ik in mijn gedachten heb.
Hier zitten al zeker enkele leuke activiteiten tussen. Ik merk wel op dat de meeste van deze activiteit aan te raden zijn in kleine groepjes en liefst begeleidt.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten